Nyheder

Sådan vælger du a-kasse

Det første du skal vide er hvad en a-kasse er, og det er en forkortelse for arbejdsløshedskasse, og dækker over at der er tale om en arbejdsløshedsforsikring, og dermed en forsikring imod at miste indkomst hvis du bliver ledig.

Det kan kaldes for en frivillig forsikringsordning som du selv skal sørge for at melde dig ind i, enten inden du kommer i arbejde, eller inden du bliver færdig med din uddannelse.

Det der er fordelen for dig, det er at du ved at betale et fast månedligt kontingent så får retten til at modtage dagpenge ved ledighed, og dermed kan det være med til at redde dig fra at skulle miste din bolig hvis du mister dit arbejde.

Hvilken er den rette for dig?

Der kan være forskel på a-kasser i og med at der kan være nogle af dem der er rettet mod et specielt fagområde eller type af medarbejdere, og som kender til deres specielle behov og ønsker, men der findes også de tværfaglige a-kasser, der har noget at tilbyde alle på tværs af faggrupper.

Du bestemmer i virkeligheden selv hvilken a-kasse du vil være medlem af, på den måde er der ikke den store forskel når det kommer til at udbetale dagpenge, forskellen ligger nogle helt andre steder, hvor en af de mest markante er prisen.

Den måde der er nemmest for dig, er at gå ind på a-kassernes hjemmesider, læse om dem, se hvad de kan tilbyde, og hvad de koster om måneden.

Der hvor forskellen så alligevel består

Den eneste du kan være helt sikker på, det er at lige meget hvilken a-kasse du vælger, så bliver der i tilfælde af ledighed udbetalt præcis den samme sats af dagpenge, det har noget at gøre med at staten garanterer for dine dagpenge, og du ikke skal stilles dårligere eller bedre i en a-kasse frem for en anden, se mere her.

A-kassernes opgave er at administrere de love og systemer der gælder på området, og der hvor din dagpengesats tidligere blot blev udbetalt efter kort tids arbejde, der er det nu sådan at den bliver beregnet ud fra din tidligere indtægt – og om du har optjent ret til dagpengene.

Forskellen består i et forskelligt kontingent fra den ene a-kasse til den anden, altså prisen for at administrere ordningen for medlemmerne, når det er sagt, så kan der være forskelle i den service der tilbydes, hvilket kan være i form af rådgivning og kurser du kan komme på som ledig.

En anden ting er, om den a-kasse, du overvejer, har en lokal repræsentation i dit område – er det muligt at stille til fysiske møder uden at skulle ud på en længere rejse? Og hvad koster det så at være medlem? Jamen et godt bud vil være et sted mellem 450 – 550 kr. om måneden, og der skal du huske at det er fradragsberettiget, hvilket vil sige at du skattemæssigt opnår et ekstra fradrag ved at være medlem af en a-kasse, og hvis du er optaget af prisen, så er de tværfaglige under normale omstændigheder lige en snert billigere end de fagspecielle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *